Poprzez uczestnictwo w treningu, opisywanych w niniejszym artykule pracowniach, podopieczni mogą wykazać się swoją kreatywnością podczas przygotowywania rozmaitych posiłków. Wykorzystują do tego ogólnodostępne produkty, z których można skomponować nowe „dzieła” kulinarne np. pospolitego ziemniaka można przedstawić w odmiennych, ciekawszych odsłonach. Powakacyjny okres cechuje się natomiast tym, że pracownie gospodarstwa domowego mają „pełne ręce roboty”. W tym czasie warsztatowa ekipa przygotowuje rozmaite przetwory, począwszy od dżemów, po ogórki i cukinie w różnych postaciach. Dzięki takiemu zaopatrzeniu naszego magazynu, okres jesienno – zimowy nam nie straszny, gdyż nasze „weki” są na wyciągnięcie ręki.
Podsumowując warto zaznaczyć, że podopieczni nie tylko uczą się teorii i praktyki w zakresie żywności oraz „kucharzenia”, ale także mają sposobność integracji, współdziałania w grupie oraz systematycznego rozwijania umiejętności dzielenia i niesienia pomocy. Poza tym, uczestnictwo w tych zajęciach sprawia naszym podopiecznym wiele radości, a niezwykłą motywacją jest możliwość przygotowania posiłków dla podopiecznych z pozostałych pracowni. Zaprezentowanie efektów swojej pracy łączy bowiem w sobie przyjemne z pożytecznym.
W części teoretycznej podopieczni nabywają wiedzę w zakresie komponowania jadłospisu na dany miesiąc z wykorzystaniem pełnowartościowych produktów, przy czym nabierają umiejętności sporządzania listy produktów niezbędnych do przyrządzenia zaplanowanych potraw. Uczestnicy również poznają zasady zdrowego odżywiania się oraz ich wpływ na organizm. Dodatkowo zapoznają się z ciekawymi metodami przyrządzania sałatek, surówek oraz deserów a także doskonalą „kodeks” dobrych manier – czyli Savoir-vivre. Ponadto, odbywają się zajęcia dotyczące higieny pracy, które pozwalają na bezpieczne wykorzystanie sprzętu AGD znajdującego się na pracowni.
„Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem”.
Odnosząc się do słów chińskiego filozofa Konfucjusza, możemy zauważyć ich odzwierciedlenie w naszym codziennym funkcjonowaniu, gdyż im większa stymulacja za pomocą różnorodnych bodźców, tym skuteczniejsze oraz efektywniejsze przyswajanie wiedzy. Wobec tego, istotną rolę w pracowniach gospodarstwa domowego odgrywa część praktyczna, która jest prostym kluczem do zdobywania wiedzy, umiejętności oraz doświadczenia. Dzięki udziałowi w zajęciach praktycznych podopieczni samodoskonalą umiejętności nabyte poprzez teorię a także zwiększają umiejętności, które są niezbędne do bardziej niezależnego życia.
W naszym codziennym życiu żywienie stanowi ważną czynność, dlatego iż w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie, zapewniając optymalny i prawidłowy rozwój. Warto podkreślić, że żywienie to nie tylko jedzenie, ale w głównej mierze mądre i racjonalne odżywianie się. W związku z tym, powinno korzystać się ze zdrowych produktów oraz komponować posiłki tak, aby dostarczały one jak najwięcej niezbędnych witamin i minerałów, które wspomagają nasze codzienne funkcjonowanie. Ponadto, właściwe odżywianie się ma również niebagatelny wpływ na nasz wygląd, pozwalając tym samym zachować jędrność ciała, piękne włosy i paznokcie oraz daje szansę na zdrowe i długie życie w dobrej kondycji.
„W zdrowym ciele – zdrowy duch”, doskonale o tym wiedzą podopieczni pracowni gospodarstwa domowego nr 1 i 2, gdyż wśród wielu zajęć prowadzonych w naszym Warsztacie są także „zajęcia kulinarne”. Są one prowadzone na podstawie planu pracy opracowanego na dany rok terapeutyczny, a ich głównym celem jest przekazanie Uczestnikom wiedzy i umiejętności praktycznych. Zajęcia te zatem pozwalają na wdrażanie ich w samodzielne wykonywanie posiłków w celu podniesienia i rozwinięcia kompetencji zawodowych, poprzez poznanie metod, jak i technik realizacji czynności gastronomicznych.
W naszym codziennym życiu żywienie stanowi ważną czynność, dlatego iż w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie, zapewniając optymalny i prawidłowy rozwój. Warto podkreślić, że żywienie to nie tylko jedzenie, ale w głównej mierze mądre i racjonalne odżywianie się. W związku z tym, powinno korzystać się ze zdrowych produktów oraz komponować posiłki tak, aby dostarczały one jak najwięcej niezbędnych witamin i minerałów, które wspomagają nasze codzienne funkcjonowanie. Ponadto, właściwe odżywianie się ma również niebagatelny wpływ na nasz wygląd, pozwalając tym samym zachować jędrność ciała, piękne włosy i paznokcie oraz daje szansę na zdrowe i długie życie w dobrej kondycji.
„W zdrowym ciele – zdrowy duch”, doskonale o tym wiedzą podopieczni pracowni gospodarstwa domowego nr 1 i 2, gdyż wśród wielu zajęć prowadzonych w naszym Warsztacie są także „zajęcia kulinarne”. Są one prowadzone na podstawie planu pracy opracowanego na dany rok terapeutyczny, a ich głównym celem jest przekazanie Uczestnikom wiedzy i umiejętności praktycznych. Zajęcia te zatem pozwalają na wdrażanie ich w samodzielne wykonywanie posiłków w celu podniesienia i rozwinięcia kompetencji zawodowych, poprzez poznanie metod, jak i technik realizacji czynności gastronomicznych.
/JacyTacyWTZJanowLubelski
/WTZwJanowieLubelskim
KRS 0000213751
z dopiskiem "WTZ Janów Lubelski"
WTZ Janów Lubelski ©2019 - 2025
design by pracownia komputerowa WTZ Janów Lubelski
Kierownik WTZ - tel.: 15 851-30-61
Biuro WTZ - tel.: 15 851-30-60
tel. kom: 607-302-701
e mail: warsztaty.janow@wp.pl
Godz. pracy: pn - pt 7.00 - 15.00
Caritas Diecezji Sandomierskiej
Warsztat Terapii Zajęciowej
w Janowie Lubelskim
ul. Bialska 69
23-300 Janów Lubelski
numer konta bankowego: PEKAO O/Sandomierz
33 1240 2786 1111 0010 5670 9561
z dopiskiem "darowizna na WTZ Janów Lubelski"